Løftebrud? Jeg holder ikke til mere af det vrøvl! (Danish-centric)

Politikens netavis i dag:

»For vi har i øjeblikket en regering, som er kommet til på baggrund af en stribe eklatante løftebrud. Den sagde én ting før valget, og gjorde det stik modsatte bagefter. Jeg vil ikke fanges«, siger Lars Løkke.

*dyyyyb indånding*

Normalt anser jeg de fleste af de danske politikere for at være rimeligt normalt begavede mennesker. Men at udråbe valgløfter til bindende løfter er simpelthen noget af det dummeste, jeg har været vidne til, siden jeg begyndte at interessere mig for politik for en 35-36 år siden.

Enhver ved sgu’ da at et valgløfte kun kan blive til virkelighed, hvis dem, der lover det, får flertal i folketinget til at gennemføre det.

I den sidste valgkamp gjorde S og SF sådan set heller ikke noget for at skjule det. Det offentliggjorte fælles valgprogram for S og SF har som første linie i teksten: “Vi søger mandat til at danne og lede en ny regering.” Med andre ord: Giv os 90 mandater, så er det de her punkter, vi vil gennemføre.

Det blev også sagt klart i pressen – som før diskuteret i selvsamme avis(er), som siden har harcelleret over løftebrud:

– Det bedste, der kan ske er, at S SF og Enhedslisten får 90 mandater. Men får vi dem ikke, er vi nødt til at forhandle, sagde Helle Thorning-Schmidt og uddybede:- Der er ingen, der kan kæmpe mod 90 mandater på Christiansborg.
Berlingske, 10. sept 2011.

Der er ingen politikere eller partier, der med stensikkerhed kan love noget i en valgkamp med 100% sikkerhed – det vil altid afhænge af, om vælgerne synes nok om det til at tildele de 90 mandater.

Regeringen før den nuværende S-(SF)-R regering, gjorde den altid, hvad den lovede? Nej da.

Regeringen vil udskyde valgløfter
VK-regeringen erkender, at økonomien er tæt på det røde felt og vil sætte flere valgløfter på stand-by.
Politiken, 13/12 2007

Det vil være muligt at genemtrawle alskens nyhedsartikler og finde masser af eksempler på, at S og SF dengang i 2011 gjorde opmærksom på, at deres program var på betingelse af, at netop de to partier fik 90 mandater i folketinget. Det gjorde de som bekendt ikke.

Ligeledes er det ovenstående eksempel på den foregående regerings afvigelse fra løfterne et blandt mange.

Og ved I hvad? Sådan har det altid været. I hvert fald lige indtil Anders Fogh Rasmussen – som ellers på mange måder var en dygtig politiker og statsminister – fandt på den rædselsfulde kontraktpolitik. Altså den der med, at hvad man lover under valgkampen, skal man under alle omstændigheder holde, uanset mandatfordelingen efter valget.

Det forrygende er, at især Venstre – med samt medløbere af alskens slags, ikke mindst i pressen (jeg tænker, at det er fordi det er et forrygende nemt budskab at lave overskrifter på og ikke kræver nogen videre dybere tænkning) – fortsat forsøger at holde alle andre partier oppe på en politik-form, som er deres opfindelse og står for helt deres egen regning. Der er ikke andre, som er hoppet på den limpind – og at forsøge at drage Socialdemokratiet til ansvar for en Venstre-politik svarer vel lidt til at Irans præsteskab forsøger at holde Salman Rushdie ansvarlig efter Islams regler. Det har ingen gang på jord!

Og det skal det heller ikke have.

Var det fornuftigt, at Titanics kaptajn hold kurs og fart, fordi det havde han lovet og fordi nogen havde lovet ham, at det kunne skibet godt? Det ville nok være gået lidt bedre, hvis han havde sejlet efter forholdene.

Hvem kan forudse, hvordan verden ser ud om 2-3-4 år? Mit gæt: ingen. Hvorfor i alverden skal man så lægge en stabel politiske retningslinier fast som ufravigelige? Hvis de nu viser sig at sejle landet lige så meget i sænk som isbjergene gjorde det for Titanic – er det så stadig bedre at stå ved sine løfter, afgivet under forudsætninger af en vælgertilslutning, hvad enten den kom eller ej?

Gu’ fanden er det da ej. Det vil da altid være bedre lederskab at tilpasse politikken til den ændrede situation. Og, for den sags skyld, så meget, at den ikke får 90 mandater imod sig.

Eller, som kommentator Niels Krause-Kjær så præcist har skrevet det under overskriften “Hurra for brudte løfter” :

“Det danske samfund hviler på politikere, der har talt i vage vendinger om den nødvendige politik, set bæstet i øjnene efter valget, truffet de farlige beslutninger og derefter stået på mål for dem.”

Så spar mig venligst for mere af det vås. Lad os få en valgkamp – når det bliver den tid – som byder på en diskussion af politik og visioner for vort samfund og uden at regne vælgerne for dummere, end de er – de kan allesammen godt tælle til 90.

This entry was posted in Cobblestone Debate, Dansk, News/Nyheder, Opstød and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.