Valg 2011: Kære Politikere og Kære Journalister

Valg - presse

Små tre uger – i runde tal en syttendedel af et år. Det er ikke så meget – og denne bøn handler om, at hjælpe alle os i den danske befolkning med ikke at komme til at synes, at det er aaaaaaalt for længe.

Det, jeg på den danske vælgerbefolknings vegne gerne vil bede om, er egentligt ret simpelt: Tal politik til os!

Skal jeg uddybe det lidt mere, så handler det om et dybtfølt ønske, om at I ikke undervurderer os, taler ned til os, opfatter og behandler os som umælende fæ, som nok ikke forstår dybere meninger og nok ikke kan tiltros selv at regne ud, hvad vi mener er vigtigt.

Men det kan vi altså godt!

Så derfor, kære politikere:

Fortæl os, hvad jeres politik er; hvad I tror på; hvor I mener, at det danske samfund skal bevæge sig hen og hvordan; hvilke skruer, I mener, der skal drejes på for at få samfundsudviklingen i jeres retning; hvordan I vil få økonomien til at hænge sammen.

Lad være med at fortælle os hvor håbløse de andre er; hvorfor de tager rasende meget fejl; hvor farlige, de er for Danmarks ve og vel.

Når vi får politikken, mærkesagerne, måderne at tingene skal gøres på osv beskrevet af hver af jer, ja så skal vi nok selv klare at vurdere, hvem vi er mest enige med og hvem, der således skal have vores kryds.

Og derfor, kære journalister:

Optræd nu for en gangs skyld som den fjerde statsmagt. Lad være med bevidstløst at prøve at underholde os, lad være med at prøve at simplificere verden ned i blå eller rød (og husk på, at paletten også indeholder grøn, gul, orange, musegrå og – hvad det så end er – auberginefarvet), hjælp os til at forstå, hvad Helle, Lars, Villy, Margrete, Pia, Lars, og alle de andre vil i stedet for bare at harpe løs på Helle eller Lars.

Og for guds skyld: Vi behøver ikke vide noget om tasker eller fremtoning.

Så hold politikerne fast på at de skal tale om deres egen politik, forklare deres egne visioner, holde sig fra at bruge masser af tid på at forklare fejlene hos de andre. Og hjælp os gerne med fakta og analyser i stedet for meningsmålinger, dybe interviews i stedet for voxpops, fokus på indhold og detaljer i stedet for kulørte overblik fra helikopteren.

Tænk, hvor kunne det være en fantastisk valgoplevelse, hvis I kunne leve op til disse få principper – som jeg mener burde være børnelærdom for jer alle sammen.

I stedet for den børnehave-mentalitet, som det lader til, at I er mere hjemmevante i…

Foto: Jens Gyldenkærne Clausen på Flickr.
This entry was posted in Blog, Dansk, Opstød and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Valg 2011: Kære Politikere og Kære Journalister

  1. Pingback: Valg 2011: Kære journalister – og kære vælgere | Cobblestone – a blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.