Farveblindhed – et trafikfænomen?


Jeg er forbløffet over, hvor mange danskere, som tilsyneladende ikke kender forskellen på rød, gul og grøn når de sidder bag rattet i en bil. De kan tilsyneladende ikke engang se forskel på øverst, midterst og nederst. I hvert fald stopper hverken den røde (øverste) eller den midterste (gule) dem fra gladeligt at fortsætte – jeg vil tro, at det er hver, hvis ikke hver eneste, arbejdsdag jeg ser en eller flere bilister sk… højt og flot på at et tilfældigt trafiklys prøver at stoppe deres hellige fremdrift.

“Jamen den skiftede til gult lige foran mig!” Øøøhhh – og jeg, som kørte lidt foran dig (og heldigvis i den anden bane!) kunne sagtens nå at stoppe. Men måske reaktionstiden er voldsomt meget længere ovre i din bil, hvor det jo selvfølgeligt er meget vigtigt at komme frem i verden??

“Det var jo ikke rødt endnu.”  Godt så. Ifølge færdselsloven skal man bremse op, når lyset er skiftet til gult, hvis man kan gøre det uden at være til fare (link til artikel med et par illustrerende fotos).  Eller skal vi lige tage færdselsloven:

“I kryds, hvor færdslen reguleres ved signalanlæg, må den kørende, selv om signalet viser grønt lys, ikke køre ind i krydset, hvis den pågældende på grund af færdselsforholdene på stedet må indse, at krydset ikke vil kunne forlades, inden signalet har skiftet til grønt lys for krydsende færdsel.” (§26, stk 7)

På dansk betyder det, at du skal være ude af krydset, inden der bliver rødt, min kære ven. Det vil også have den positive effekt, at de biler, som holder i modsatte bane og venter, kan komme til at dreje til venstre uden at være nogen til besvær – og uden at behøve at være bange for at du banker ind i dem, fordi du liiige har for travlt.

Færdselsloven er ikke vejledende, som fhv trafikminister Jacob Buksti engang sagde det. Så kør pænt, ikke? Også selv om det skulle betyde, at du må lære at stå tidligere op. Eller lære at komme for sent.

Photo courtesy of broodkast on Flickr

Quick English summary: Surprising amounts of Danes apparently no longer thinks that the coloured lights on traffic lights are anything but pretty decorations. At least it’s not something they feel like being obliged to respect. Alas.

Advertisements
This entry was posted in Dansk, Opstød and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.